Sista vaxbönan skördad

Med visst vemod plockar jag den sista vaxbönan av årets rikliga skörd. Att så högväxande vaxbönor och störbönor, dvs haricots verts, är ett måste i köksträdgården. Men de måste vara av den högväxande sorten som inte släpar sina bönor i jorden vilket de lågväxande gör.

Vaxbönor 2320En spaljé av en tillklippt bit av ett grovt armeringsnät som stöttas av höga och kraftiga bambukäppar är både praktiskt och tilltalande. Och för utseendet skull kan man stoppa in en och annan blomsterböna som med sina lysande orange blommor riktigt lyser i sensommarsolen. Att ha snabbt förvällda vaxbönor i frysen är en tillgång för kommande njutningar av solens egna strålar.

Kokta bönor med smör

Vaxbönor kokta ett steg efter al dente, dvs inte mjukt sladdringa utan fortfarande med spänst, serverade med smör och flingsalt eller med aioli är en ren delikatess. Eller avnjutna tillsammans med riven parmesan. När man njutit av den anrättningen några gånger kan man gå över till att gratinera de kokta bönorna under ett täcke av en god ost.

Sedan går det alldeles utmärkt att servera dem kokta till flera olika typer av kötträtter. Varför inte lammkotletter. Vanlig pannbiff duger också.

måndag / 090921

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin