Gratinerade jordärtskockor

Jordärtskocka p tallrik low 2639Nu börjar det bli dags att ta upp de första jordärtskockorna. De behöver egentligen lite mer av höstens sista värme för att växa till sig, men ett stånd av en tvåmetersplanta räckte lagom till en förrätt på gratinerade skockor för två. Så enkelt, så vansinnigt gott. Hemodlade jordärtskockor, hemlagade. Direkt från jord till bord.

Skala skockorna, lägg dem efter hand i vatten med en citronklyfta i så de inte mörknar vilket annars går vansinnigt fort.

Koka dem till de precis mjuknat. Låt dem svalna lite. Skär dem sedan i tunna (ca 5 mm) skivor och lägg dem i en oljad form. Pressa över citron och strö på timjan. Lägg sedan skivor av en ost med karaktär över – inte för mesig, inte för stark. Strö över lite mer timjan. Huss in i ugnen på 225 grader. När osten smält och fått färg är det klart. Lägg upp i lagom assiettportioner på tallrikar. Dekorera med en citronklyfta. Klart att njuta. Stanna vid en portion på två mellanstora skockor per person för jordärtskockor har förmåga att sätta fart på magen om man intar för mycket. I stället för att gratinera med ost över kan man servera dem skivade med timjan och citron och sedan strö riven parmesan över.

Hösten är njutningstid för gommen.

söndag / 091011

En kommentar to “Gratinerade jordärtskockor”

  1. Mmmm jag vet att det är gott alldeles för gott.
    Annika

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin