Dags för fröer

Adventstaken är nerpackad tillsammans med julgransprydnader, sista biten av skinkan i frysen är tinad och uppäten. Och fettet uthängt till småfåglarna. För nu är nya tider komna. Jag fylls av förväntan inför den nya odlingssäsongen. Fröer low 2908 Katalogerna har börjat droppa in, trädgårdstidningarna ligger i startgroparna med tips om odlingsvärda nyheter. Samtidigt är det dags att med ett brett leende titta över innehållet i påsarna som blev kvar från förra säsongen. Jag brukar fråga vännerna i trädgårdsföreningen hur gamla deras äldsta fröer är i skåp och lådor. En rodnar drar över deras kinder. Ofta har de kvar riktigt, riktigt gamla fröer som inte kommit i jorden i fjol heller. Men hoppet är större än tron på sanningshalten i påståendet om ”bäst före”. Blå akleja trädg nattviol low 1699

Viss sådd sköter blommorna om alldeles själva som aklejor och då synnerhet de genuina blå nyanserna. De sprider sig villigt överallt. Trädgårdsnattviol också. Kan man ge dessa grovilliga fröer ett eget utrymme att härja fritt på, blir effekten riktigt häftig. Dubbla sorter, vita och andra läckerheter kräver tålamod av sin odlare eftersom de i allmänhet inte blommar förrän andra året. Men den som väntar på något gott…Vit akleja low 1545

Dubbel akleja low 1559

 

 

 

 

 

 

 

 

I år måste jag ta ännu ett tag med grönsakerna. Jag har fått något av blodad tand. Låter inte kul som liknelse men en frodig köksträdgård, eller potager, är definitivt roligt att ha. Att blanda köksväxter med blommor, många är ju ätliga som tagetes, krasse och pampiga gurkört med sin lysande blåa färg. Och så många vackra grönsaker det finns!

krasse low 6660Kål m lila nerv nära low '2105Unter der Linde low 029

 

Och gröngödsling med honungsört förenar nytta och nöje. Det får du inte missa. Vallmo brukar man få på köpet i hela trädgården hur noga man än ser till att frökapslarna inte ska hamna i komposten. Men vanlig kornvallmo gör mig glad och och inte bara mig, för den älskas av insekterna som är välkomna. Kornvallmo m bin low 2243Några intressanta fröleverantörer är Lindbloms fröNelsons, Runåbergs fröer. Lilla Fiskaregatan har även postorder. Flera säljer Thomsen and Morgans fröer. Vill man inte förkultivera, härda och plantera ut ettåringar och grönsaker, finns det numera ett växande antal trädgårdsbutiker som gör det jobbet med Åbergs trädgård utanför Ystad i spetsen med sitt otroliga sortiment.

Att mitt i smällkalla vintern planera ett kommande överdåd, det är en gåva av försynen.

 Helena

Cykel m blommor 7059

söndag / 100117

3 kommentarer to “Dags för fröer”

 1. Trogen läsare skriver:

  Ödelagd blev den här julens bokupplevelse. Trevlig och gemytlig läsning. Nu en viss saknad och längtan efter att lära känna Helena m fl mer. Väntar med spänning på nästa bok. Dessutom tomhet när alla julsaker, stjärnor, adventstakar m m är bortplockade. Det som får rädda hemmet nu är ett stort fång tulpaner i olika färger i väntan på våren.

 2. annika skriver:

  Ödelagd var en underbar bok att läsa. Egentligen ingen spänning men ändå ville jag läsa vidare. Det måste jag säga är imponerande att skriva på det viset. Faschinera oss läsare med det vardagliga. Men det är ju så att jag läser ju boken på mitt sätt och fyller i med mina erfarenheter så jag får min historia och en annan läsare får en annan upplevelse.
  Julboken blev Kvalster i granen…En underbar underhållande bok. Jag gillar verkligen Henriks sätt att skriva. Ser fram emot nästa läsupplevelse levererad av Henrik.
  annika

 3. Marcus skriver:

  Hej! Du är välkommen att beställa fröer loss oss på frökungen // mvh Marcus

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin