Vinter som gäckas

När man på allvar funderar över växtnamn framstår en hel del av dem som geniala. Ta Vintergäck. En växt som gäckar vinterns final då våren ännu inte vågar slå till på allvar och locka upp vintersömninga tulpaner och narcisser ur myllan. Snö, tö, snö, tö. Och trots detta lyser den med sin uppkäftiga gula färg. Trots plötsliga frostnätter så uthärdar Vintergäcken. 

Vintergäck 4191 lowMen det är förstås ogräsvarning på en sådan överlevare. Den sprider sig obevekligt i rabatterna om man inte är framme med rensjärnen.

Snödroppar har också ett beskrivande och talande namn. Pärlhyacint. Inte så illa. Hundtandlilja. Varför laborera med de latinska namnen, de är inte hälften så tilltalande som de gamla svenska. Kärringtand, vem har döpt en växt till ett sådant målande men förnedrande namn?

snödroppar low 4203

tisdag / 100323

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin