Dags skörda vaxbönor

Trots inledande kyla sen torka och angrepp av olika hungriga småkryp som flyger, skuttar, kryper, ålar, sniglar sig framåt blir det en liten men dock skörd av dessa underbara bönor.

Vaxbönor 2320

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokta al dente med en smörklick, kanske riven parmesan och en nypa flingsalt i den stund då dagen börja mattas. I ett lust- eller växthus, under ett generöst parasoll och med ett glas Alsacevin (en stram Riesling eller en lite rundare pinot gris) då är man i stämning för att tacka moder jord och fader väder. Men ett tak över matbordet är att föredra för när daggen faller känns det kyligt.

Ett alternativ till smöret är en vinägersås (vinaigrette). Visst kan man gratinera dem också, lätt kokta med en god ost över och huss in i ugnen. Men godast är de att äta som sparris.

Ska man odla vaxbönor bör man välja de storter som växer på ”stör”, dvs käppar, kamjärn, armeringsmattor, hönsnät, eftersom bönorna på de låga sorterna ofta släpar i marken. Och det går att driva upp några plantor på en balkong också. Men en köksträdgård utan vaxbönor kan jag inte tänka mig. Inte ens en trädgård överhuvudtaget. Det finns alltid plats för några störar där man kan följa bönorna från grönt till gult. Oftast med rikliga skördar.

tisdag / 100810

2 kommentarer to “Dags skörda vaxbönor”

 1. Bengt-Göran Andersson skriver:

  Hej
  En liten fråga ang vaxbönor.
  Har planterat i växthus stora jättefina.
  Har blommat när kommer bönorna??
  Tar det långtid efter blomning.
  Tack på förhand.

 2. henrik skriver:

  Har inte kollat tiden, men några veckor får du räkna med. Plocka dem sedan när hela bönan blivit gul, men vänta inte för länge så de blir träiga. och ivrig plockning driver på bildandet av nya, för blomningen fortsätter.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin