Ätbar tistel

kronärtskocka 4635

Den är inte bara vacker utan en sann njutning av sätta tänderna i, denna kronärtskocka, en ädel tistelsläkting. De hemodlade är förstås bäst, men de stora franska lite mer att jobba med. Rört smör och flingsalt, kanske en hollandaise-sås som omväxling. Och sen ett svalt vitt vin, kanske en gewurtztraminer från Alsace eller ännu hellre en pinot gris också den från denna spännande, franska landsända med sin stormiga historia. Varför inte en Dopff, sval och krispig som bryter det runda smöret och skockornas mjuka krämighet.

Mat som man får sitta och pilla med tillsammans med goda vänner eller på tu man hand, det har en speciell charm. Inte konstigt att räkor, rostat bröd och vitt vin har sin ohotade position som förförarmåltid.

Att odla jordärtskockor är ett måste och dessutom blir man inte av med dem i första taget när man väl börjat. Kronärtskockor är lite kinkigare, enklast är att köpa plantor och sedan bevaka dem som en hök så bladlössen inte förgör dem. En och annan kan få gå i blom, den lila kvasten i toppen är oemotståndlig. Och sedan får man fröer som det kan vara värt att försöka få att gro.

onsdag / 100908

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin