Vad är en vacker blomma?

daglilja 111 low

Dagliljor som denna bleka skönhet tillhör mina favoriter och nu under höstens varma dagar känner jag exra för mina dahlior. Just dessa frostkänsliga sötnosar får lite extra omvårdnad så här på odlingssäsongens avslutande sträckor. Många står i krukor och trivs förträffligt med det, men så får de också ständig mikrogödsling, dvs lite flytande gödning varje gång jag vattnar. 

vit dahlia low 2323Som kontrast till dessa naturligt sköna blommor vill jag provocera vissa av er genom att citera författaren och biologen Sharman Apt Russells utlägg om passionsblommor i sin bok ”En blommas anatomi”:

”Passionsblomman i min grannes trädgård ser konstruerad ut, som vore den formgiven av en ingejör som har hört talas om blommor men aldrig sett någon. Eller av en kvinna som är förälskad i helikoptrar… Hela uppenbarelsen ser grotesk ut.”

Men denna ironiska kommentar om utseendet har blomman enligt författaren utvecklat för att locka till sig insekter och försäkra sig om en lycka pollinering. Så kan man också se på skönhet och dess motsats. Och smaken är ju som bekant delad.

Helena

onsdag / 100901

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin