Hösten är äppletid

Äppleskivor 4858Att skörda sina egna äpplen, plocka ner de svala frukterna från grenarna där omsorgsfull klippning bidragit till lagom stor skörd. Det är belöning i sig för oss odlare. Aroma, Ingrid Marie, Belle de Boskoop, Cox Orange, Katja, Gravenstein. Sedan alla dessa rätter som äpplen lockar oss att prova.

Kompott kallar vissa det när man kokar sönder äpplen i sockerlag. Men jag vill gärna stoppa lite tidigare så varje klyfta har kvar lite av sin spänst. Enklast enkla. Och en verkligt ren äpplerätt. Ingeborg är en mästarinna på att få äppleklyftorna precis lagom mjuka och ändå med lite tuggmotstånd. Gör så här: Koka upp 4 dl vatten med 2 dl socker. Skala sex äpplen under tiden. Skär dem i klyftor och kärna ur. Förvara dem i vatten med lite citron i så de inte hinner mörkna, för det går fortare än fort. Lägg ner klyftorna i hen heta sockerlagen och låt koka upp under lock. Stäng av värmen. Låt dem svalna. Vänd försiktigt någon gång så alla klyftorna kommer ner i sockerlagen. Vill man göra det lite festligare och mera vuxet, ersätter man 1 dl av vattnet med vitt vin, exempelvis en doftande gewurtztraminer från Alsace som Artur Metz (5249). Rätten ska inte serveras kylskåpskall utan helst rumstempererad. En kall dag kan man till och med värma dem och duka fram äpplena som mellanmål.Belle low 2608

Äpplena på bilderna är överst Aroma, underst Belle de Boskoop.

tisdag / 101102

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin