Vad är en grönsak?

Skockor i låda low 2468Som språk- och trädgårdsmänniska har jag funderat över beteckningarna på det växande i trädgården som vi stoppar i oss. Det vi sår och sätter för att sedan skörda.

Var går gränserna mellan grönsak – rotfrukt – frukt? Grönsaksavdelningarna i våra livsmedelsbutiker drar oftast allt över en kam: Frukt och grönt. Men är en röd paprika en grönsak? Den är ju egentligen en frukt. Och potatis, eller de underbara jordärtskockorna? Rotfrukter, visst, men de brukar ändå inlemmas under begreppet grönsaker. Jordärtskocka och broccoli är ju blommor eller ska jag säga blomknoppar. Asiater använder massor av det vi kallar frukt i matlagningen på samma sätt som vi tillsätter våra grönsaker. Vi har ju den klassiska kassler-med-ananas-rätten åtföljd av gröna ärtor. Och gör jag en nyttig sallad på fint strimlad fänkål, äpple, morötter, russin och hackade hasselnötter dekorerad med några kronblad från ringblomma. Är det en grönsaksrätt? Gott är det under alla omständigheter med olivolja och balsamvinäger.

Strunt samma för köksträdgården, eller kalla den ännu hellre en potager, är en givmild källa att ösa ur. Sen får det heta vad det vill. Och vackert, som kål med lysande röda bladnerver, gul mangold, strimmiga rödbetor, vaxbönor, stora bestånd av bladpersilja. Tack moder natur för din givmildhet!Kål m lila low 2104

måndag / 101108

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin