Äppelkaka och skockor

Jordärtskocka p tallrik low 2639Jordärtskockor, (länk) som är släkt med solrosor, är en underbar grönsak. Mångsidig. Lättodlad dessutom. Det är enkelt att göra en krämig soppa (ofta kallad puré) på den. Eller varför inte kokt och sedan gratinerad med citronstänk, timjan och ett täcke av hyfsat smakrik ost. Lätt som en plätt att göra och snabbt går det. En perfekt förrätt.

De skockor man inte hinner gräva upp på hösten kan vara kvar i jorden till våren, det klarar de, men väl upptagna har de begränsad hållbarhet. Prova att blanda in några skockor i hemgjort potatismos. Mmmmm…

Saftiga äpplen med skaplig syra är bra i en lång rad maträtter. Delikat är minst sagt rätta ordet om Fransk Äppelkaka (länk) gjord exempelvis på Belle de Boskoop eller Aroma. Förför ung som gammal med äpplenas syrlighet och mandeltäckets sötma. Nu är tillgången på svenska äpplen god, för många av importsorterna har tilltalande utseende men platt smak.

torsdag / 111117

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin