Svensklärare som inte läser

Harry P low beskur 3210Det talas så mycket om rapporter som visar brister i läsförståelse hos svenska skolbarn. De halkar ner i rangordning jämfört med barn i många andra länder. Ett av skälet anses vara att barnen läser för lite böcker. Det nationella självförtroendet vacklar. Sverige ska ju vara bäst – i alla sammanhang.

Nu visar det sig att även många yngre lärare i svenska (!!!) inte heller läser böcker. De hade möjligtvis tragglat sig igenom en enda roman på ett helt år. De äldre kollegorna, 50+, slukade minst en bok per månad. Hur uppmuntrade blir elever till en sådan icke-läsande lärare att själv läsa böcker?

Frågan är dessutom hur många skönlitterära böcker som framförallt lågutbildade föräldrar till många av dessa lässvaga barn klarar av. I synnerhet papporna. Vilken inspiration får i synnerhet pojkar av det? Flickorna klarar sig bättre i alla dessa mätningar. Hur många män är med i läsecirklar?!

Vad gör vi som lärare? Rekommenderar ”Hemsöborna” som KD-ledaren föreslår idag i SvD. Nej du gubbe lilla, den är kolossalt bra, men få dem att läsa Harry P i stället och inte bara vänta på att filmen kommer.

söndag / 130630

Stängd för kommentarer.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin