Konst/bild

Haväng low 2387

Österlen

Prins Eugene har varit här och många många andra med paletter, staffli och penslar i högsta hugg. Vissa påstår att här finns något av samma ljus som på Skagen. Det ska bero på havets inverkan och att i luften svävar små, små vattendroppar som reflekterar ljuset.

Konstrundan under påsken lockar tiotusentals besökare till gallerier och konstnärernas egna ateljéer. Då slår hundratals caféer och restauranger upp portarna för säsongen även om allt fler numera försöker ha öppet även under vintern. Österlen blommar upp i takt med de tidigaste vårblommorna.

Omtvistad gräns

Den av många vedertagna gränsen mot omvärlden består av väg 19, dvs vägen från Kristianstad till Ystad, närmare bestämt sträckan från Brösarp i norr till Ystads stadsgräns. Förenklat kan man säga att Österlen utgörs av Simrishamns och Tomelilla kommuner. Men många som befinner sig långt utanför detta område vill gärna profitera på det värde som numera finns i begreppet Österlen.

Haväng low 2390

Havängsfältet är oslagbart året om även om det egentligen ligger precis utanför Österlen. Redan i september kan man vandra ensam längs de kilometerlånga sandstränderna.

Ensam tall low 0024

l

Äppelodling low 001

Äppelodlingarna är många och ger karaktär åt landskapet från den första blomningstiden tills de dignanade träden skördas. Äppelblom mot en fond av intensivt gula rapsfält är ett magiskt blickfång.  Äppeltavlan i Kivik som skapas till Äppelmarknaden i slutet av september är en historia i sig med 30 000 äpplen på en 100 kvadratmeter stor tavla. Emma Karp Lundström håller nu i motiv och skapandet med hjälp av en erfaren grupp ”äpplemontörer”.

Lasse överst low 9836

Tavlan low 9950

Vitaby kyrka allhelg low 2999

Vitaby kyrka med anor tillbaka till 1100-talet har en mycket speciell strävpelare samt två kyrktuppar. Under Allhelgonatiden ingår kyrkan och kyrkogården i evenemanget Upplysningstider med eldar, musik och många, många marschaller. En magisk kväll och natt.

Turistbyrån i Simrishamn har både en givande hemsida och lockande trycksaker. Där finns personal som hela året kan komma med tips på boende, arrangemang och speciella event.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin