Mat & dryck

Mat & Dryck

Helena är ingen direkt matmamma, men hon uppskattar både vällagade måltider och omsorgsfullt valda viner.

Gasell low 2471

Eftermiddagsteet lördagar och söndagar är näst intill heligt. Ska avnjutas i vackra koppar och gärna tillsammans med scones. Här servisen Gasell från Lidköping.

Drycker

Vinfat111Det finns många namngivna drycker i Ödelagd. Inte minst de som är kopplade till den vinkällare eller ”cave” som Mats inrättat i den före detta extratoan i källaren. På bilden dock vinfat från en ”slottscave” inrymt i en gammal klosterkyrka i Langedoc.

Ädla drycker med varierande styrka i romanen ÖDELAGD

s    62    Château Ksara, Libanon
s   65     Dry Sack sherry
s   65     Dry martini på Bombay Sapphire
s   65     Bål på vitt vin och kolsyrad äppelcider
s 190    Laroche trois grappes, chardonnay
s 212    Castello di Ama
s 250    Chateau Musar, Libanon
s 250    Gewurtztraminer från Alsace
s 251    Dos Cortados Palo Cortado, sherry
s 302    Crémant de Bourgogne
s 309    Campari med apelsinjuice
s 377    Piper-Heidsieck Brut
s 377    Comtes d´Isenbourg Riesling Grand Cru
s 377    Beaune du Château Premier Cru
s 377    Oremus Tokaji Aszú 3 puttonyos
s 377    Château Menota
s 401    Lanson Black Label
s 401    Muga, rioja
s 433    Château Etienne
s 452    Masi Masianco, pinot grigio
s 462    Frozen Margherita

Maträtter ur boken

Här presenteras först en lista och sedan en del av de rätter som serveras i boken. Mat tillhör såväl livets nödvändigheter som tröst, uppmuntran, sällskap, glädje, och gemenskap. Därför hänger såklart en lång rad av maträtter ihop med en relationsroman som Ödelagd. Sallade nicoise 164

Lista över nämnda eller beskrivna maträtter och olika sorters förtäring i romanen ÖDELAGD

s   7, 11  Hemlagad krusbärskompott med kaffegrädde
s     9    Saftkräm på vinbärssaft
s     9    Vitlöksspäckad lammstek
s     9    Parfait på fläderblom
s   62    Rödbetor m fetaost och valnötter
s   67    High tea
s   85    Kyckling o potatissallad
s   95    Tonfisk på burk m ärtor
s   95    Rödspättegratäng med sås på röd stenbitsrom
s 106    Grönkålssoppa med ägghalvor o frikadeller
s 129    Äppleflarn, paj
s 150    Omelett med ärtor och skinka
s 154    Äppleröra med lök, tomat och curry
s 160    Medelhavsbuffé
s 174    Ingeborgs middagar med stek, grönsaker, gräddsås, regnbågslax
s 175    Förmiddagskaffe m frallor
s 189 f  Trerätters lunch på Lövudden, toast Skagen, halstrad sjötunga
med potatisbakelse, chokladtryffel
s 204    Gratäng på selleribottnar
s 204    Lax med täcke av pinjenötter
s 204    Sorbet på svarta vinbär
s 211    Köttfärssås med spagetti
s 211    Senapspanerade strömmingsflundror
s 211    Räkor med aioli
s 212    Fläskfilé m svampsås, päronhalvor med vaniljglass
s 250    Laxfilé
s 252    Gratinerade jordärtskockor m timjan o citron
s 263    Scones
s 267f   Gratinerade havskräftor, rådjurssadel
s 268    Ostbricka, crème caramel
s 275    Dillkött med klassiska tillbehör
s 276    Äppledessert
s 282    Köpt, grillad kyckling, potatissallad och färdig sallad
s 296    Club sandwich
s 310    Köpt kinamat
s 323    Teaterbuffé
s 343    Jordärtskockspuré med vitlöksfrästa brödkrutonger
s 343 f  Fransk äppelkaka
s 377    Skaldjurstimbal på saffransspegel
s 377    Ankbröst med cidersås, ostbricka
s 377    Charlotte Russe
s 382    Boeuf Bourginon med barntillägg
s 397    Jullunch med sill, strömmingslådor, Jansson, sylta, köttbullar
och andra traditionella tillbehör
s 400    Mandelmusslor m vispgrädde och hallonsylt
s 401    Spett med grillade pilgrimsmusslor och ananas
s 401    Krumstekt gädda med löjromssås
s 402    Citronfromage
s 405    Italiensk buffé
s 410    Café au lait med tarte aux pommes
s 432 f  Coq au Vin
s 452    Italiensk buffé, bl a parmaskinka, pinjenötter, ruccolasallat,
oliver,  bröd
s 461    Kaffekalas med vetekrans och tårta

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin