Afternoon tea

Klassiskt så det förslår. Tänk: Trädgård så blir nästa association England. Därefter skuttar tankarna till Afternoon tea.

Rosbukett paviljong low 9171Lite England går det att skapa på vilken utesplats och i vilket vardagsrum som helst. Slösa med det blommiga så kommer resen av sig själv. Gärna många olika sorters blommigt.

 

Ett gott te, minst Earl Grey, kanske två sorter. Varför inte något rökt, något lite blommigt som Söderblandning. Brygg teet i kanna. Duka med snygga koppar, inga vardagsmuggar. Det finns många att välja mellan i välsorterade butiker. Se till att de tål maskindisk.

Trettiotalsservisen Gasell från Lidköping tål definitivt INTE att diskas i maskin, men den stund det tar att handdiska kompenseras mer än väl av kopparnas fina form som gör dem sköna att dricka ur. Sid 263

Gasell  low 2474

Gurksandwich

Den nobla och högdragna Aunt Augusta i Oscar Wildes pjäs ”The importance of being Earnest” förväntar sig gurksandwish när hon gör visit. De görs som dubbla och trekantsformade små sandwich med tunt, tunt hyvlade/skurna gurkskivor mellan formfranska. Bred först brödet, skär bort kanterna lägg på gurkan, salta och peppra lite. Lägg eventuellt på en aning strimlad mynta. Lägg på en skiva över. Skär brödet på diagonalen så det blir två dubbla små smörgåsar. It´s served Aunt Augusta.

Gör annars flera olika sorters sandwich och smaklökarna förflyttar sig till traditionstyngda Browns hotell  i London. Mera engelskt kan det inte bli. Bara att njuta.

Scones

De som druckit te i ”The pumop room” i staden Bath har knappast avstått från ”clotted cream” till sina scones. En lite bökig anrättning att göra men väl värd ansträngningarna. Men scones svänger vem som helst ihop i en handvändning. Det räcker att man vet vad som är bakpulver, mjöl, salt, smör/margarin, mjölk och kan få till 250 grader i ugnen.

Börja med att sätta på ugnen. Blanda sedan samman 8 dl vetemjöl (eller lantvetemjöl eller blandning av vetemjöl och grahamsmjöl), i tsk salt, 4 tsk bakpulver i en skål. Skär sedan 100 g smör eller margarin i småbitar och arbeta in det med fingrarna i mjölblandningen. Det ska bli en grynig massa. Tillsätt 3 dl mjölk eller filmjölk och rör ihop degen.

Dela degen i 4 delar och lägg dem på en smord plåt (eller på bakpapper) två och två. Platta till delarna med handen (ta på mjöl så degen inte fastnar på fingrarna) till runda kakor som blir cirka 15 cm i diameter. Skär skåror i kors på varje kaka så det blir fyra delar. Grädda direkt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 225 i varmluftsugn. Bryt eller skär isär kakorna i sina delar och servera varma.

Dear Queen Elisabeth, here we come.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin