Fransk äppelkaka med vaniljsås

Middag med mamma Ingeborg, väninnan Camilla, sonen Johannes och hans flickvän Linda.  Jordärtskockspuré som förrätt, stek som varmrätt och därefter höstens höjdpunkt: en vansinnigt god äppelkaka (sid 343). Bara tanken på denna ljuvliga dessert får det att vattnas i munnen. Receptet är för 4-5 personer för den som inte har alltför matfriska personer med känsla för blandningen av sött och syrligt.

2 dl sötmandel, 1 st bittermandel (bara en enda), 100 g smör/margarin, 1,5 dl socker, 2 stora ägg eller 3 normalstora, 5-7 syrliga äppeln som Belle de Boskoop (sid 343). Använd helst svensk och lokalproducerad frukt som har bättre syra. Allra, allra bäst blir det med de äpplen man skördat i den egna trädgården som Helena gjort och då kan även nyplockade Aroma även fungera.

Belle low 2608

Mal i kvarn eller finhacka mandeln i matberedare. Rör socker och fett poröst. Tillsätt äggulan och hårdvispad vita så blir smeten mera porös.

Skala äpplena, dela dem i klyftor och kärna ur. Skär bitarna i tunna skivor. Lägg dem på botten av en smord form. Bred över smeten. Grädda ungefär en halvtimma i ugn på 175 grader. Täcket ska bli gyllenbrunt och inte bränt. Servera kakan ljummen med vaniljsås som är gjord på mjölk och vispgrädde. Och en god madeira eller den danska sherryn Fat nr 6 sätter pricken över 1:et.

Släng måttbandet och ställ undan vågen en tid.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin