Mångsidiga jordärtskockor

Jordärt blom 2340Jordärtskockan (Helianthus tuberosus) är släkt med siolrosen (Helianthus) och ingår i familjen korgblommiga växter. Numera är blommande sorten vanlig. Förr fanns en sort som inte gick i blom på våra breddgrader. Den kommer ursprungligen från Nordamerika och odlas för sina knölars skull vilket gör den till en rotgrönsak.  I stället för stärkelse lagrar den pampiga växten lagrar kolhydraten inulen som inte ska förväxlas med hormontet insulin. Det bidrar att man ska njuta rätter av och med jordärtskockor med måtta eftersom de sätter sprätt på magen annars.

Skockor i jord low 2465

En stor odlingsfördel med jordärtskockor är att man inte måste få upp dem under hösten. De kan mycket väl vara kvar under vintern.

Skockor i låda low 2468Och när våren kommer och tjälen släpper sitt grepp gräver man upp dem. Men om de blir liggande ovan jord, förstörs de snabbt. Naturens eget mysterium.

Jordärtskockssoppa – även kallad puré

Skala och dela 500 g jordärtskocka i små bitar. Lägg de skalade skockorna direkt i kallt vatten gärna med lite citron i eftetrsom de mörknar väldigt snabbt.Koka i några dl  grönsaksbuljong och någon dl mjölk, tills de är mjuka. Mixa till en slät soppa. Tillsätt någon dl grädde och eventuellt mer buljong. Smaka av med salt och lite svartpeppar. Man kan mycket väl lägga i en halv, fingertjock purjolök, skuren i skivor. Låt purjon koka med och mixas tillsammans med skockorna.

Servera soppan med det gröpna på en tunt strimlad purjolök och rostade brödtärningar, så kallade krutonger.

Gratinerade som förrätt

Jordärtskocka p tallrik low 2639En underbart enkel och snabbt ordnad förrätt. Räkna två medelstora skockor per person. Skala och koka som vanligt. Men var observant för steget från lite al dente till överkokt är hårfint. Häll av vattnet och låt dem svalna lite. Skär skockorna på längden i tunna skivor. Lägg dem i en oljad form, droppa citron över och strö över lite timjan. Lägg på ett par skivor av en god ost, dock inte alltför lagrad. Sätt in i varm ugn så länge att osten smälter och får färg. Lägg upp på förrättsassietter. Garnera med en citronklyfta och lite mer timjan uppe på osten. Klart. En snabb och enkel men mycket uppskattad entré. Ännu snabbare går det om man hoppar över gratineringen och lägger upp de nykokta skockorna på assietter, pressar över citron och strör över timjan samt slutligen riven parmesan. Servera med citronklyftan.

Servera en sval inte alltför smörig chardonnay till, eller ett Alsacevin.

Varianter

Gör en gratäng på skockor ungefär på samma sätt som en potatisgratäng, dvs skalade och skivade skockor. Pressa över lite citron och salta. Häll på grädde eller gräddblandad mjölk så det precis täcker skockorna. Gratinera i ugn.

Gör ett förstärkt potatismos genom att låta några skockor koka med t ex enligt proportionerna 4 – 1. De behöver kortare tid än potatisen. Pressa sedan potatis och skockor tillsammans och blanda. Gör i övrigt som med vanligt potatismos.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin