Tavla m gädda 3381 lowMålning av Ingegerd Haellquist, f Strümpel

Gädda är en underbar fisk vilket inte minst fransmännen förstått. På sid 401 beskrivs juldagsmiddagen som Helena serverar: ”…Som huvudrätt serverade hon krumstekt gädda med löjromssås, pressad potatis och ärter. En liten skål med färsk riven pepparrot fanns som tillbehör för dem som behövde rensa näsvindlingarna. Rent, utan krusiduller. Många och långa ben men ljuvlig smak…”

Från Blekinge och uppåt landet liksom vid insjöar kunde/kan man få denna traditionella rätt vars åsyn en del ryggar tillbaka för. Den hela fisken med huvudet kvar ger vibrationer från rejäla gillen. 1,5 kg fisk till 6 personer.

Rensa gäddan och fjälla den (under vatten annars far fjällen runt hela köket). Ta även bort gälarna. Huvudet ska vara kvar men inte stjärt och fenor. Om känsliga personer är matgäster tas även huvudet bort (fast det är lite synd). Salta och pressa citron över och inne i fisken.  Stoppa in bladpersilja i buken. Lägg den i en bågform (den krumma formen) med ryggen uppåt i en stor form. Vik ut sidorna så den ligger stabilt. Pensla med uppvispat ägg, strö över ströbröd. Ugnstemperatur 225 grader. Klicka på matfett. Ös under stekningen ett par gånger. Stektid ca 20 minuter beroende på fiskens storlek.

Löjromssåsen görs på smör som får smälta och röras i hop med mjölet. Späd med mjölk. Tillsätt en tärning fiskbuljong. Salta måttligt och smaka av med vitpeppar. Rör ner vispad grädde eller crème fraiche och allra sist löjrommen och finhackad gräslök, en matsked citronsaft kan också få slinka med. Lite vitt vin istället för en del mjölk är inte heller fel för festliga tillfällen. I stället för löjrom kan man ha röd kaviar.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin