Äppleskivor 4858Denna rätt går snabbt att laga och fordrar inga större färdigheter. Men på sid 276 för Ingeborg upp den till en lite högre nivå. Äpplena ska ha en uttalad friskhet och syra. Aroma går bra, Cox Orange också, Belle de Boskoop såklart. Absolut inte mjöliga sommaräpplen som Transparente Blanche. 

Koka upp 4 dl vatten med 2 dl strösocker. Skala sex medelstora äpplen. Skär dem i klyftor och kärna ur. Klyftorna ska inte vara för tjocka och inte heller tunna skivor. Lägg klyftorna efter hand i vatten med lite citron i, så de inte mörknar. Lägg äppleklyftorna i den heta sockerlagen. Koka upp. Sen brukar man kunna stänga av värmen eller ta av kastrullen och ställa den på en skärbräda av trä. Vänd om klyftorna då och då så alla får sin stund i sockerlagen som bara nätt och jämt ska täcka äpplena. Sockerlagen får inte vara så riklig att det blir soppa med simmande klyftor. Konsten är att få äppleklyftorna lagom mjuka med viss kvardröjande spänst och lite tuggmotstånd. Kokar man dem för länge blir det kompott. Det är också gott, men en annan rätt.

Servera äppelklyftorna avsvalnade (rumstempererade) för de får inte vara kylskåpskalla. En lyxvariant är att toppa med en klick vispgrädde. Eller att man byter ut 1 dl av vattnet mot vitt vin, exempelvis en gewurtztraminer från Alsace som Arthur Metz som tillför lite blommighet eller en mjuk italienare som Inyocon.  Vispgrädden kan få vuxenpoäng genom att smaksättas med armagnac eller en likör.

Sid 276:
…karotten med äppleklyftor i sockerlag. Den efterrätten lockade fram minnen från Helenas hela uppväxt. Helst skulle äpplena läggas i den heta sockerlösningen exakt så lång stund innan måltiden att de hann mjuka och svalna utan att bli kalla. Att sätta in dem i kylskåpet och sen värma i mikron ansåg Ingeborg betydde att våldföra sig på rätten. Bra framförhållning och ögonen på klockan, mer behövdes inte för att få desserten perfekt. Inget fusk…

Cox low 2597

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin