Odlingstips som ger resultat

Skaffa någon eller några trädgårdsböcker som ger bra täckning av områden som struktur, planering, växter och allmänt om skötsel. Man blir aldrig fullärd och det finns mycket läsvärt att hitta liksom inspirerande bilder att titta på. Några exempel:

Din trädgård, (Prisma) Karin Berglund m fl
Allt om trädgård, ( Natur o Kultur) Marie och Björn Hansson m fl
Vår trädgårdsbok, (Prisma) Christel Kvant, Inger Palmstierna m fl
Första trädgården, (Natur o Kultur) Eva Robild

OMNÄMNT OM ODLING OCH ANLÄGGNING finns på flera ställen i ÖDELAGD bland annat:
Tdgårdsföreningen, betydelsen, s 19
Sonjas färgmässigt avstämda trädgård, s 20
Inspirationsresa till Österlen, s 20
Köksträdgård/potager, s 21
Avgränsningar, fruktträd, buxbom, s 21
Inramande- avgränsande mur, s 21
Anläggning av damm, s 22
Solnedgångsrabatt, s 40
Radhusträdgård, s 157 ff
Villaträdgårdens stuktur, s 387 ff
Damm med guldfiskar, s 388
Omgestaltning , s 441, 442
Koloniträdgård, s 449 ff

 dagliljor low 1674

Dagliljor ger bäst effekt i mängd. Trivs bäst i mullrik jord och klarar vandrande skugga. Före och efter blomningen är bladverket dekorativt. Innan bladverket utvecklats kan rabatten med fördel prydas av tulpaner vars vissna blad sedan döljs av dagliljorna. Dagliljor finns i en uppsjö av färger som dock håller sig inom skalan ljusgult – till varmt rostrött/vinrött.

 

 Jorden

En bra jord är A och O. En rik tillförsel av mullämnen i form av kompost, naturgödsel och gräsklipp skapar en bra odlingsjord även av lera och sand. Det går aldrig att få bra resultat att plantera krävande rosor i lätt sandjord, eller odla potatis och morötter i tung lerjord.

Gödning och gödsel

Tack alla kossor och hönor som skapar så bra gödsel. Sen finns det mängder av specialpreparat vars effekt och nödvändighet kan diskuteras.  Speciellt behövs det näringstillförsel under hela växtsäsongen till det som växer i krukor – och det går att odla det mesta i någon form av behållare. Prova att minigödsla det som växer i kruka under hela säsongen. Blanda i en gnutta flytande gödning vid varje tillfälle du vattnar i stället för att ge en större dos med längre mellanrum. Vid planteringen av växter i kruka kan man bottna med ett par nävar kogödsel eller en liten skoffa hönsgödsel som rötterna hittar ner till efter en tid. Rötterna på nyplanterat ska inte omgåpende få kontakt med detta dignande middagsbord.

Nicotiana low beskur 9353Nicotiana Silvestris med sitt stora bladverk och sina höga, doftande blomställningar behöver rejält med vatten och gödning för att komma till sin rätt. Plantera i rymlig kruka som tex en ekfatstunna och gärna med en hängande underplantering. Placera växten soligt och nära en gång eller en entré så den som passerar omsluts av väldoften.  

 

 Praktfullt blommande växter behöver få ett tillskott inte bara på våren när de skakat tjälen ur rötterna utan direkt efter blomningen måste de få påfyllning av sina då uttömda näringsreserver.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin