Skulpturträdgård low 1357

Strukturen

Plantorna i all ära, men det är den grundläggande formen, alltså strukturen, som kommer att avgöra om trädgården upplevs som stimulerande, intressant, vilsam, inbjudande, inneslutande eller behaglig att vistas i. En bra struktur lägger grunden. Men allt är individuellt. Vad vill man ha sin trädgård till? Vad tycker man om? Det finns inget som heter rätt eller fel.

japanskt low 00033

Hur gå till väga?

Ibland är det mycket väl använda pengar att anlita en trädgårdsarkitekt. Det kan kosta en slant men en yrkesmässig bedömning av väderstreckens betydelse, jordmånen, huset/-ens placering och mycket annat gör att en bra grund läggs. Detta i synnerhet om man vill göra om allt från grunden eller om det helt saknas en tidigare trädgård vid nybygge.

Lenas low 6398

En blivande landskaps-/trädgårdsarkitekt från Alnarp omgestaltade totalt en radhusträdgård i Lund. Trist gräsmatta som krävde klippning blev en blommande och spännande yta som kräver lite skötsel.

Trädgårdsbesök

Det finns flera mycket bra trädgårdsböcker med pedagogiska kapitel om planering. Klokt är att rita, skissa, ändra och ändra igen. Det är dessutom väldigt roligt.

Att göra trädgårdsbesök brukar ge inspiration. Helena fick kickar av besök på Österlen och i England. Medlemskapet i den lokala trädgårdsföreningen ger ytterligare infallsvinklar genom de föredragshållare som visar bilder och berättar om olika anläggningar. Inte minst är det trädgårdsägarnas egna berättelser om sin trädgårdar vid besöken och deras förklaringar till varför de gjort på det ena eller andra sättet som sätter belysning på vad man själv kan hitta på hemma.

Paris low 001

 

Knotted beskur low 6311

 

 

SlimmingeFolkskolläraren Reinhold Haellquist och hans hustru Andriette i lärarbostadens trädgård på baksidan av Slimminge skola. Bild från ca 1920.

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin