Vit dahlia 2326

Dahlior, Helenas skötebarn

Nej, Helena är inte besatt i dahlior, men hon är fängslad. När första nattfrosten slagit till och dessa magnifika, resliga skönheter kapsejsar i rabatterna och krukorna krymper tiden fram till vinterförvaringen.

Det finns många som ständigt köper nya och låter naturens förmultning ha sin gång med de frostkänsliga knölarna. Men för Helena har det blivit en ritual fast vad ska hon nu göra sista hösten i huset? Strunta i alla plantorna som hon under flera år vinterförvarat i det före detta pannrummet? Nej, så gör inte en trädgårdsentusiast! Men att bädda in sina skydslingar i sand eller torv har hon slutat med. Papperskassar som är ordentligt märkta med ”Rosa i rosrabatten”, ”Stor vit i kruka” får duga bara man kontrollerar att luften i rummet varken blir för hög eller för låg. Att på våren när risken för järnnätter är över ta fram och dela knölarna försiktigt med en vass kniv innebär en förväntansfull syssla. Det har gjort att flera av hennes sorter nu finns i åtskilliga exemplar. Tillsammans med vinterns omvårdnad ger bra jord och gödsling framåt hög- och sensommaren utdelning i form av kraftiga plantor och riklig blomning. En rejäl giva kogödsel i botten på planteringsgropen eller krukan ger resultat, men det ska finnas ett skyddande jordlager mellan de nya rottrådarna och gödseln. De ska få leta sig ner till smörgåsbordet när tillväxten kommit en bit på väg.

Ju oftare man klipper av blommorna och tar in till arrangemang i vaser, desto fler nya bryter fram, precis som på luktärtor.

Rosa dahlia 2311

Rosa i olika former.

Rosda dahlia 2368

Vinröd dahlia 2315

Arabian night med gulblommande grannar blir effektfullt.

Vinröd dahlia 2316

Inte för stora blommor är Helenas riktmärke vid val av sort.

Orange luktärt 2310

 

Och säg den som kan motstå buketter med dahlior fast gärna i kombination med doftande flox och annat som tar upp färgen eller kompletterar den, skapar kontraster i färg och form. Vill man lägga ner lite tid går det att blanda in murgröna, clematis, högdragna spirstånd, rönnbär och mycket annat. På ett middagsbord skapar en sådan bukett en bra utgångspunkt för ett porlande samtal, det fransmännen kallar ”objet de conversation”.

Höstbukett rosa low 2412

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På sid 62:
”På våren blev det sedan lika roligt att plocka fram de torra knölarna där små knoppanlag tittade fram. De verkade lika förväntansfulla som hon själv. De största kunde hon dela och på det sättet få allt fler. Bäst tyckte hon om halskråsdahlior i rött och kaktusdahlior som den mörkt brunlila skönheten Arabian Night. Den kunde hon inte få nog av för när de växte i stora bestånd bildades en dramatisk bakgrund till praktrudbeckior och limegul krasse. En anslående effekt hon såg fram emot under sommarens mildare färgkombinationer.”

Ödelagd är en sida och bok från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@odelagd.se

Copyright informo-09 | Admin